Så er der igen gået et år, og mange ændringer er sket. Museum Sønderjylland fik ny sekretariatschef og det betød omlægninger i stor stil og bunder vel nok i økonomi. Museer over hele landet er presset.
Der er sket ændringer i arbejdsopgaver for museets personale, nye telefonnumre, og et nyt sort logo, som jeg synes er trist og kedeligt.
Sekretariatet har nu lagt beslag på hele den gamle museumsbygning, fordi bemandingen der, skulle udvides ganske betragteligt. Alle arkæologerne der havde kontorer i bygningen måtte finde andre steder at være og det kom også til at gå ud over vores klublokale. d. 28 september fik vi så med stor hjælp fra nogle raske medlemmer flyttet vores bogsamling m.m. over i skolestuen i den nye museumsbygning. Tilbage i kælderen i et andet lille lokale har vi nu kun nogle få ting bl.a. udgravningskasser fra Lønt.
I efteråret kunne man se en flot udstilling på museet der hed “Guld i Muld” og den blev åbnet samtidig med “Hvad er det-dagen”. Udstillingen handlede om danefæ, detektorfund og om, hvordan vi passer på tingene.
Den gamle tradition med åbent hus på onsdagsaftenerne i juli måned er måske også slut nu? Lad os håbe traditionen fortsætter – men jeg tvivler.
Det har altid været nogle hyggelige aftener med masser af gæster og vi plejer at være til stede med en stand og det var vi også sidste år.
Vejret har ikke rigtigt været godt for os det sidste år. I efteråret druknede markerne af vand og i det tidlige forår kom sneen og frosten, så det er først nu landmænd og detektorførere kan komme i jorden.
Derfor blev det ikke til så mange store fælles træf. Men vi var dog i Kassø et par gange og en gang ude på en mark omkring Vonsbæk.
Og så var der historien om meteoritten. Der kom et spørgsmål fra Jesper om hjælp til at finde mulige rester fra en mulig meteorit – fundet år tilbage på en mark ved Hoptrup.
Selvfølgelig måtte vi følge op på det og så fulgte der dage med at besigtige stedet – finde markens ejer m.m. og dernæst indkalde til et træf, og selvfølgelig blev det regnvejr. Men det har vi prøvet før, og vi giver jo ikke sådan op. Men vi blev våde – nogle af os helt ind til skindet. Jesper, handicappet og i kørestol, var heldigvis pakket godt ind, men han var temmelig forfrossen.
Hvad kom der så ud af det? I hvert fald ingen meteoritstumper – men flotte slagger fra en tidlig jernudvindingsovn. Fundstedet er markeret med GPS og afleveret på museet.
Jeg tog Jesper og meteoritten med til Gram Lergrav, som er et naturhistorisk museum, for så kunne vi der snakke om, hvad der videre skulle ske. I første omgang blev billedet sendt til Henning Haack, som er ekspert på det felt – svaret fra ham var at få stykket til KBH, for med sikkerhed at kunne bestemme, hvad det var. Det sidste jeg ved om den sag er, at Jesper skulle til KBH i julen og ville så selv aflevere den formodede meteorit. Jeg har forsøgt at få fat på ham for at få historien om det videre forløb – men det er ikke lykkedes.
I oktober måned var vi nogle stykker, der var i Odsherred en weekend og vi modtog deres besøg 2 dage i november. Da holdt vi træf på Dybbøl, hvortil vi også havde inviteret vore sydslesvigske venner. Lørdagen sluttede med fællesspisning på Frigård Camping og om søndagen var der træf på Årupgård.
Forleden blev der indkaldt til træf ved Sommersted – det forlød siden at marken var total fundtom, trods alle odds.
Sidst i januar kom Danefædagen, som plejer at finde sted på Nationalmuseet, og den var i år, på grund af ombygning, flyttet til Kongernes Jelling. Det betød kortere transporttid for os i Jylland og det var dejligt.
Kongernes Jelling er i sig selv et besøg værd og det var som sædvanlig en flot Danefæudstilling med mange spændende fund – så hermed en opfordring til jer, som endnu ikke har været der. Tag derop og kig
Derefter fulgte i februar aftenen vi ser frem til hvert år: “Årets udgravninger i Sønderjylland”.
Der var et godt udvalg af beretninger: ældre stenalderfund, et rettersted i Hammelev og selvfølgelig om Kassø. Der var også et indslag om udvalgte detektorfund.
Eftersom museet også graver i Kolding Kommune bliver aftenen også holdt på Koldinghus, og her bringes så beretninger fra dette område.
I februar inviterede vi til et møde om flint med Klaus Hirsch og Jørgen Holm. Desværre kom der en influenza i vejen for Jørgens vedkommende, så han måtte melde afbud. Men vi fik en god og lang aften med Klaus.
Ugen efter var vi på besøg på konserveringen. Alle 3 konservatorer var til stede og vi fik en indføring i arbejdsmetoderne – ikke alene indenfor arkæologi, men også palæontologi. Desværre funkede det nye apparatur ikke rigtigt, så vi fik ikke scannet de medbragte metaller. Men det var alligevel en spændende aften.
Med den sidste nye skolelov kom begrebet “den åbne skole”
Den åbne skole er en skole, som giver mulighed for at inddrage omverdenen i højere grad end tidligere, f.eks. i lokalsamfundet, i virksomheder og idrætsforeninger. Målet er, at eleverne får mere kendskab til samfund og idrætsliv; det bidrager til variation i skoledagen og styrker den lokale sammenhængskraft.
Aabenraa kommune har en platform, der kaldes “Sund Skole” og fungerer som et idékatalog, som lærerne kan gå ind på og trække idéer fra til undervisningen. Der satses på sundhed, ernæring og trivsel og alle 20 skoler i kommunen er involveret.
Sidste år modtog Merete Essenbeck, som er museumsformidler, og jeg en invitation fra kommunen til et møde. Omdrejningspunktet var, om vi ville komme med et historietilbud til skolerne. Vi har nemlig i utallige tilfælde lavet et forløb på forskellige klassetrin, forskellige steder i Sønderjylland.
Dette møde blev fulgt af flere andre – det sidste fandt sted i torsdags og nu er et samarbejde etableret.
Og hvad går det så ud på?
Det bliver et undervisningsforløb ledet af læreren og består af 3 dele: undervisning – detektorafsøgning – undervisning.
Vi har nu brugt timer sammen og hver for sig, på at lave materiale til projektet, og det er ikke helt færdig endnu.
Vores etiske regler er lavet til et diskussionsspil, der er fortrykt fundkort, der er lavet powerpoint-show , vejledninger og huskelister. Alt dette materiale stilles nu til rådighed for kommunens skoler.
Der er en tredie person involveret, en naturvejleder, som har søgt fonde til indkøb af detektorudstyr til sin naturskole, men som ellers ikke har noget med projektet at gøre.
Men dette udstyr indgår i en grejbank og kan herfra lånes af læreren , men han/hun skal selv sørge for at hente det og ligeledes finde en mark til at detekte på.
Det vil sige, at det fremtidige arbejde for os er:
at være på det angivne sted – fortælle hvordan detektoren fungerer, vise hvordan man bevæger sig i marken, vise hvordan man graver, hvordan man måler ind med GPS og skriver fundsedler.
Og så må jeg jo ikke glemme at fortælle, at hver gang en af os har været i marken med en klasse børn, udløser det 200 kr. til foreningen.
Kontaktperson til projektet er den til enhver tid siddende formand.
Skulle der nu sidde nogen, der tænker at det kunne være sjovt at have børn med i marken, så hører vi gerne fra jer.
Og hermed tak for ordet.
Amy Lewring
april 2018