En sprængfarlig detektortur på Kær Halvø
En varm formiddag på Kær Halvø blev en oplevelse ud over det sædvanlige. Der var store forventninger formiddagens detektortur på en mark ved Kær Hestehave tæt på min svigerfamilies gård. Området er historisk interessant, da det var her, at nogle af de hårdeste kampe fandt sted d. 29. juni 1864, da de preussiske tropper gjorde landgang på Als. Området er kendetegnet ved flere krigergrave og mindesmærker faldne danske soldater, der mistede livet denne morgen i kamp. Det var ligeledes i dette område, at de to store 500 kg. bomber fra et forulykket engelsk fly, blev sprængt væk i 2022.
Jeg har tidligere gjort flere interessante fund i området, herunder preussiske uniformsemblemer, store daler-sølvmønter og utallige danske og preussiske projektiler. Formiddagen startede med en række, for området, ordinære fund. Der blev fundet en lang række detektorklassikere såsom bondeknapper, diverse skillings- og pfennigmønter fra 1800-tallet og projektiler fra. d. 29. juni 1864.
Efter et par timers søgning kom der et ustabilt signal på min minelab-detektor, der dog i håbet om et spændende fund alligevel blev gravet på. Og hvilket spændende fund, der nu et par sekunder senere lå foran mig på jorden – måske endda en anelse for spændende.
Uden at have det store kendskab til militært isenkram, var det tydeligt for mig, at der var tale om en granatlignende genstand. Der blev straks taget kontakt til mine brødre, der ligeledes er detektorførere, der var enige i, at dette var en fund, der skulle håndteres forsigtigt og godt kunne være farligt. Et opslag på Detektor-Danmarks facebookside bekræftede min antagelse, da flere kyndige detektorentusiaster kunne fortælle, at der højst sandsynligt kunne være tale om dele fra en preussisk granat fra 1864.
Der blev derefter taget kontakt til politiet, der tog henvendelsen særdeles alvorligt og bad mig om at sende billeder, der derefter blev fremsendt til Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste (EOD). I mellemtiden havde jeg ligeledes orienteret lodsejeren, der under 10 min senere blev ringet op af EOD. Ud fra billederne vurderede EOD, at der var tale om en usikret genstand, der skulle bortsprænges. Da der som minimum er 4 timers kørsel i EOD-lastbilen (den med Rulle-Marie), blev det lokale politi og beredskab aktiveret. Frem til at politi, indsatsleder og EOD ankom, fik lodsejer og undertegnede til opgave at sikre, at ingen nærmede sig genstanden.
Efter en god rum tid ankom EOD-mandskabet, indsatslederen og politiet til marken. Det blev hurtig konstateret, at genstanden var usikker og hurtigst muligt skulle bortsprænges. Myndighederne agerede meget professionelt og tog situationen alvorligt. Der blev først lagt sprængningskabler (hvilket jeg fik lov til at hjælpe med) og oprettet en sikkerhedszone på 100 meter. Der blev nu fremskaffet 250 gr. plastisk sprængstof, der blev lagt ved granaten i et hul i jorden. Inden der kunne sprænges, blev lokalbefolkningen informeret via Sønderborg Kommunes facebookside. Kort efter kl. 17.30 blev granaten bortsprængt. Braget var enormt og kunne mærkes i mellemgulvet.
Dermed sluttede en højintens detektordag med et brag og et minde for livet. Hvem siger at hvervet som detektorfører ikke kan være action-præget?
Bertel Kolstrup
Haderslev