Bornholm, Sorte Muld, Maj 2021
Endnu en trillebør ruller op på soldebroen, en mudderlignende næsten flydende masse vælter ud over solderisten. Vi træder lige et skridt tilbage for ikke af få ansigtet fuld af mudder… Vi er 4 mand omkring bordet og med vandslangen spuler vi nu for at skylle overskydende jord væk … alles øjne er dybt fokuseret mod solderistens net som har en finhed på 3 mm… Nu er det jord fra tempeludgravningen der ruller ind… vi kigger på hinanden og alle tænker: “tempel jord”.. forventningerne er store… Er det mon nu der kommer guld, en perle eller måske et stykke glas…
Så sker det… sidemanden får øje på noget der skinner… vi stopper og alles øjne er nu rettet mod et nærmest magisk lille stykke guld som smukt, blankt og rent præsenterer sig mellem vand og småsten… Glædesudbrud, hele udgravningspladsen kigger op, – de unge arkæologistuderende fra Århus fejrer fundet med fælles-bølge.
Jo, ganske god stemning på årets Sorte Muld udgravning.
Sorte Muld er navnet på en boplads fra jernalderen. Siden anden halvdel af 1800-tallet er der foretaget arkæologiske udgravninger på stedet. Det er dog først i 1980’erne og 1990’erne, at omfattende undersøgelser har klargjort, at Sorte Muld var centrum i et imponerende bosættelseskompleks. Her er fundet tusindevis af genstande fra tiden ca. 200 f.v.t. til ca. 850 e.v.t., der vidner om, at magtfulde stormænd må have resideret på Sorte Muld. Da bosættelsen var på sit højeste, kan der have levet flere hundrede mennesker i området.
Sorte Muld dækker et ca. kvadratkilometer stort område.
Læs meget mere på: bornholmsmuseum.dk.
Gennem mit netværk fik jeg kontakt til Bornholms Museum. Jeg fik tilbudt en plads som frivillig på 2021-udgravning på Sorte Muld som i år løber over ca. 2 måneder.
Sorte Muld ligger på et højdedrag over Svaneke i nord-øst enden af øen. Herfra kan man se kysten ved Gudhjem i nord til Nexø i syd – og Christiansø skimtes langt ude mod øst.
Bornholm er i en liga for sig selv når der måles på fund fra fortiden. Øens betydning med baggrund i beliggenheden har været enorm.
Ingen nævn ingen glemt – og dog – jeg vil nævne min soldemakker Klaus “Guldgrisen” Thorsen som med sin detektor har været ufattelig produktiv. Et af hans største fund er “Kræmmerhuset” – en sammenrullet sølvtallerken fyldt med guldbrakteater, guldperler og senromerske guldmønter. (Se foto).
En uge med Klaus som soldemakker var ganske muntret og en rejse i fortællinger om hans imponerende detektorfund – fra den sprøde begyndelse i slutfirserne til nutidens museumsarbejde og hele øens historie.
Ugen gik primært med soldning, men det blev også til et par detektoropgaver, hvor jeg under Klaus Thorsen vinger afsøgte et par områder.
Vi brugte også ugen på en real-life test af Deus contra Orx. Frekvens, indstilling, søgehoved, målrettet signaler på guld (guldgubber). Der er ikke tvivl om at Deus er i en klasse for sig i den sammenhæng. (Jeg har selv en Orx!).
Til slut vil jeg anbefale et par bøger.
Et must for enhver detektorinteresseret: “Det første og største fund”.
Udgivet af De Bornholmske Amatørarkæologer i anledning af foreningens 25 års jubilæum.(Snart udsolgt)
Bornholms Museum har udgivet: “Sorte Muld – Wealth, Power and Religion”
Venlig hilsen Jørn Anders Hansen
Skriv et svar
You must be logged in to post a comment.