Sønderjyllands Amatørarkæologer – Medlemsbrev april 2017
Kære Medlemmer!
Generalforsamlingen nærmer sig, og som tidligere nævnt finder den sted på Cathrinesminde Teglværksmuseum d. 20. maj.
Vi mødes ved museet kl. 13 til en rundvisning. Derefter er der kaffebord og generalforsamling.
Foreningen betaler entré, rundvisning og kaffe. Hvis du vil deltage er det blot at sende en tilmelding til amy@sjaa.dk – eller ring på tlf. 7557 4061 senest d. 10. maj.
Cathrinesminde Teglværk er Museum Sønderjyllands afdeling for dansk teglværkshistorie og sønderjysk industrihistorie. Det ligger på et 7 hektar stort område, naturskønt ned til Flensborg Fjord. Landskabet er præget af lergrave, æltemøller og udskibningssteder fra århundreders teglværksdrift.
Teglværket blev i 2007 af Kulturarvsstyrelsen udnævnt til ét af 25 nationale industriminder.
Teglværket var i funktion fra 1732 til 1968. De første 148 år var det et bondeteglværk og siden 1837 i familien Hollesens eje. Da sønnerne Mathias og Andreas Hollesen skulle overtage efter deres far i 1880, blev teglværket udskilt fra gården med Andreas Hollesen som ejer. Han gav teglværket navnet Cathrinesminde efter sin mor. Han fik i 1892 tilladelse til at opføre den store ringovn, som blev teglværkets hjørnesten frem til lukningen i 1968. På det tidspunkt var ringovnen utidssvarende og erstattet af såkaldte tunnelovne i de overlevende teglværker. En vigtig industriel epoke var slut.
Egnen omkring Flensborg Fjord havde i 300 år været storproducent af tegl og Cathrinesminde var nu det eneste, der havde den store ringovn i behold. I 1986 – 93 lykkedes det med et beskæftigelsesprojekt at restaurere de forfaldne bygninger og museet åbnede 19. august 1993 efter et stort lokalt engagement. Men Cathrinesminde Teglværk er mere end et museum. Det er også en levende kulturinstitution med mange slags aktiviteter.
( efter Museum Sønderjyllands hjemmeside).
Med venlig hilsen
pbv/ Amy Lewring
Skriv et svar
You must be logged in to post a comment.