Udgravning af romerske mønter.
Onsdag den 3 november 2021 blev dagen hvor spændingen skulle udløses, dagen hvor den længe ventede udgravningen af min romerske denar skat, skulle finde sted.
Anders Hartvig og Mads Leen Jensen stod for udgravningen og Jeg havde allieret mig med Michael Kildal Frederiksen og Arne Hertz, til at hjælpe med afsøgningen, som dagen skred frem kunne vi hurtig konstatere, at der måtte flere kræfter til og Bent Hansen trådte hurtigt til, Iben Kehlet hjalp også til den ene dag og bondemanden havde lånt en detektor af mig og hjalp også til.
Jeg havde fundet 53 denarer op indtil udgravningen i form af hele, og knækkede mønter, og havde et brændende ønske om at kunne komme op i nærheden af 100 mønt fund.
Da den første bane blev gravet fri, var maskinerne stille, ingen mønt signaler, selvom jeg godt vidste at der absolut ville komme flere mønter frem, så var det en utryg følelse at der ikke kom nogle signaler og jeg mistede lidt håbet om at ramme de 100 mønter.
Pludselig udbrød Michael at han havde et signal, da vi ca var kommet 50 meter op af den første bane og spændingen steg. Han fik gravet hullet og der dukkede en dejlig romersk denar frem, så var vi i gang og det kom pludselig godt gang i signaler og mønter.
Mønt fundene skred godt fremad og håbet om at ramme de 100 mønter kom tilbage
Jeg havde op indtil udgravningen ikke formået at finde et sted hvor der lå flere mønter samlet, så jeg havde virkelig et håb om at vi kunne finde et nedlægningssted hvor mønterne var gravet ned i sin tid. Da vi var nået halvvejs igennem dage, udbrød Arne pludselig at han havde et hul hvor der lå flere mønter samlet, på det tidspunkt var jeg slet ikke i tvivl, Arne havde fundet nedlægningsstedet.
Nedlægningsstedet blev markeret godt op, og nu var jeg spændt på, hvad der ventede længere nede.
Da første dag af udgravningen var færdig var denar skatten nået op på over 90 mønter, det var en helt vild følelse.
Udgravningen fortsatte dagen efter og vi kom stille og roligt længere og længere ned mod undergrunden. Henne ved nedlægningsstedet, kunne der tydeligt ses en mørk cirkel i undergrunden, hvor mønterne lå nede i, til at starte med var vi ret sikre på at det var et stolpehul, hvor mønterne var gravet ned ved, det var ret så vildt, men det viste sig, at være noget helt andet.
Nedlægningsstedet blev ikke undersøgt nærmere den dag, da pløjelagt i resten at området skulle fjernes helt, for at kunne få overblik over, hvor de andre stolpehuller var placeret, men på grund af en weekend med masser af regn, måtte overblikket vente til mandag.
Inden mandag var skatten kommet op over 110 denarer.
Mandag morgen blev resten af pløjelaget fjernet, så undergrundet kom tydeligt frem, men der kom ikke flere stolpehuller frem. Så den mørke cirkel, hvor mønterne var gravet ned i, var altså ikke en stolpe fra en bygning.
Nedlægningsstedet blev forsigtigt udgravet og mønterne lagde helt ned i en dybde af 70 cm. Mange teorier blev vendt, men det mest sandsynlige var, at det simpelthen var en dyregang. En muldvarp har højst sandsynligt, gravet sig direkte ned gennem denar skatten og trukket mønter med ned i 70 cm dybde.
Hele dyregangen blev udgravet, pakket ind og taget med ind på museet, hvor den vil blive scannet og nærmere undersøgt, på ydersiden af klumpen, var der 6 tydelige sinaler af mønter, og jeg venter spændt på, hvad der ellers er inde i klumpen.
Da udgravningen var afsluttet var der blevet registreret 128 fund, og på det tidspunkt er fundet det største romerske denar fund i Sønderjylland og det 5 største i Danmark, men det stopper ikke der, der er stadig de 6 mønt signaler på klumpens yderside og hvad der ellers må gemme sig inde i klumpens dyregang.
Det har været en helt fantastisk og spændende oplevelse at finde denne møntskat, og at kunne bidrage med et så vigtigt fund til Vores historie her i Sønderjylland og Danmark generelt, er virkelig noget der betyder meget for mig.
Nu går jaget ind på at finde ud af, hvorfor mønterne ligger lige præcis der, hvor de gjorde. Min forhåbning er, at jeg vil kunne finde spor at boplads eller handelsplads i nærheden.
Skriv et svar
You must be logged in to post a comment.